Het schrijven van teksten

Het schrijven van teksten lijkt gemakkelijk, maar door de hoeveelheid verschillende tekstsoorten is het niet altijd zo eenvoudig. Een tekst die je aanlevert als advertorial heeft een totaal ander uiterlijk dan een reclame-tekst, die weer niet lijkt op een zakelijke tekst…

Blog-teksten

Blog-teksten zijn gemakkelijk leesbare, toegankelijke teksten die bedoeld zijn voor een algemeen publiek. De teksten zijn over het algemeen niet commercieel gericht en laten daardoor veel ruimte voor creativiteit en vrijheid. Toch is het schrijven van blog-teksten niet zo eenvoudig als het lijkt: is een tekst onvoldoende goed geschreven, dan zullen minder mensen erin geïnteresseerd zijn.

Advertorials

De tekst van advertorials is niet commercieel, maar heeft wel een lichte commerciële ondertoon. Het doel van de tekst is mensen op een bepaalde link te laten klikken naar de website van de opdrachtgever. Dit is een zeer vriendelijke manier van reclame maken en van het aantrekken van nieuwe bezoekers. Over het algemeen worden advertorials meer gelezen en trekken ze meer bezoekers aan dan directe reclame.

Reclame-teksten

Uiteraard dien je soms over te stappen op teksten die duidelijk reclame maken voor een product, dienst of website. Dit komt vooral voor op websites zelf, bijvoorbeeld in product- of categorie beschrijvingen. Er zijn verschillende vormen van reclame-teksten, van eenvoudige productbeschrijvingen die de beste kant van een product uitlichten tot teksten die aanzetten tot actie (koop nu, klik hier).

Zakelijke teksten

Zakelijke teksten zijn teksten die een wat zakelijker inslag hebben en gebruik maken van vaktermen. Zo zijn teksten over het ondernemerschap, belastingen en andere financiële tips over het algemeen zakelijke teksten. Deze teksten zijn geschreven in de ‘u’-vorm en worden vaak alleen gevonden op specifieke websites die ervoor bedoeld zijn.

Andere teksten

Er zijn nog veel meer verschillende tekstsoorten die allemaal benoemd kunnen worden. Helaas zou dat een lange litanie opleveren die niemand nog interesseert. De bovenstaande tekstsoorten zijn mijn specialiteit, waarbij de nadruk ligt op advertorials en blog-teksten. Over andere tekst-typen vind je hier meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website